大豆(ソイ)

昨日お話しした「豆乳」は、大豆を水に浸してすりつぶし、水を加えて煮つめた汁を漉したものですけど、この豆乳に、にがりなどの凝固剤を加えて固めると豆腐になります。そして、大豆から豆乳を絞ったあとのものはおからで、豆乳を熱して表面にできる薄い膜は湯葉といいます。あと、納豆、油揚げ、厚揚げや高野豆腐も大豆で出来ています。その他にも調味料として使われる醤油や味噌も大豆から出来ているわけで、日本の食には大豆は欠かせない食材ということになります。

今では、海外でも醤油はSoy sauceと呼ばれ使われていますよね。

このSoyは、大豆のことですよ。

コメントをお書きください

コメント: 2
  • #1

    Major Duhart (土曜日, 04 2月 2017 20:20)


    Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

  • #2

    Hyo Severino (月曜日, 06 2月 2017 08:06)


    Hi there, I enjoy reading through your post. I like to write a little comment to support you.